onsdag 9 maj 2007

Politiska drivkrafter

Det finns böcker som kan inge hopp. Hopp om att de politiska drivkrafterna inte alltid är den egna karriären eller den egna gruppens vinning. En av dem är Adam Hochschilds "Spräng bojorna" I den beskrivs hur tolv människor samlades 1787 på ett tryckeri i London för att bilda en förening mot handeln med slavar.

I slutet av sjuttonhundratalet levde gott och väl trefjärdedelar av mänskligheten i slaveri, de ryska livegna inräknade. De tolv som samlades i James Philips tryckeri på George Yard nr 2 blev givetvis ut skrattade. men fem år efteråt bojkottade 300 000 engelsmän slavprodukten socker.

Deras arbete ledde till sist till att Storbritannien 1807 förbjöd slavhandeln ( om än inte slaveriet) och detta trots att det drabbade landets bruttonationalprodukt. I James Philips tryckeri föddes den moderna människorätts rörelsen.

Vi du veta mer om slavhandeln avskaffande så läs boken. För min del finner jag kraft i tanken att det går att förändra världen till det bättre även om det går ut över ekonomiska intressen.

Inga kommentarer: