måndag 8 juni 2009

Min Agenda till Socialdemokraternas partikongress

Jag kandiderar för att bli ett av Stockholms Arbetarekommuns ombud på den socialdemokratiska partikongressen i höst. Jag ställer upp för att försöka bidra till en diskussion om utvecklat medlemsinflytande, en mer sammansatt syn på hur vi ska utse våra företrädare och för att få stärka partiets arbete för en hållbar utveckling, en utveckling som tar hänsyn till livets grundbetingelser, luften vattnet och en bördig jord.

Ett socialdemokratiskt parti för i morgon
Vad det ska innebära att vara medlem i socialdemokraterna, ska vi exempelvis ha fler omröstningar än till partikongressen där alla medlemmar kan delta i valet av våra partiföreträdare? Socialdemokratins organisationsmodell har rötterna i erfarenheter från 1800 talet då arbetarklassen lärde sig att arbetarna var starkast om de höll ihop. Enighet gav styrka. Och det ger den fortfarande. Utmaningen är att ta tillvara på det jag och du kan bidra med utan att vi ska behöva likriktas genom olika ”så har vi alltid gjort” filter.

Morgondagens politiska företrädare
Det är på tiden att vi börjar en dialog om hur vi värderar våra politiska företrädare. Ska det en politiker står för politiskt och hur hon eller han kan driva sina frågor i debatten vara åtminstone lika viktigt som alla dessa ”gruppidentiteter”: ålder, bostadsort, facklig tillhörighet etc.? I det just avslutade EU-valet kändes den här frågan verkligen aktuell. Vill vi ha Europapolitiker i EU – parlamentet som kan driva våra frågor är det dags att sätta ned foten. Vi har vi fem år på oss till nästa EU - parlamentsval.

En socialdemokrati för en hållbar utveckling
Det är min tro att en hållbar utveckling förutsätter ett starkt folkligt engagemang, Ett socialdemokratiskt parti med stärkt folklig förankring via en ökande medlemskader och tilltro till den reformistiska modellen är en viktig del i detta.

Ge mig möjligheten att driva denna tes på partikongressen!

Per-Inge Brodén

2 kommentarer:

Staffan Svärd sa...

Per-Inge

Du tar upp en viktig fråga att driva på kongressen. Och det vore ju intressant att läsa våra övriga kandidaters agendor för ett kongressmandat.

Anonym sa...

bra start