söndag 17 maj 2009

Rösta för ett folkets Europa

På valdagen den 7 e juni kan du ta ställning för folkets Europa. EU parlamentet är en del av det lagstiftande systemet i en helt unik politisk organisation. EU är de fria folken i Europas verktyg för att hantera frågor där nationalstaten är otillräcklig. Lät mig använda ett citat:

”EU är något nytt i historien. Grunden är att suveräna nationalstater i Europa frivilligt har funnit att man på vissa områden vill kunna fatta bindande beslut om gränsöverdragande frågor – tillsammans . Globaliseringen, finanskrisen och klimatfrågan är tydliga exempel på att nationalstaten inte räcker till. EU är därmed det första exemplet i modern historia på en reguljär lagstiftningsnivå som inte är – och inte ska bli – en stat.”

Så skriver Göran Färm och Margot Wallström i Arena Idés årsbok 2009 under rubriken: ”Dags för folkets Europa”. Jag kan bara hålla med. Göran och Margot driver in den här texten en tes om att vi måsta arbeta för att utveckla EU från att ses som gemensam marknad till ett verktyg för folkets Europa.

EU är, och ska i ännu högre grad vara, mer är en marknad. Vad vi röstberättigade KAN göra är att på valdagen sätta en hållbar utveckling i fokus och rösta på de politiska krafter som vill arbeta för att EU ska vara ett verktyg för folkens Europa: rösta socialdemokratiskt.

Inga kommentarer: