söndag 30 december 2018

Varför ska socialdemokratin anta ett skärpt klimatmål?

Det finns en idé inom partiet om att socialdemokratin ska anta klimatmålet att verka för att jordens medeltemperatur inte får öka med mer är 1,5 grader. Partiledningen har i ett öppet brev fått förslaget att S på kongressen 2019 som en extra punkt ska anta detta skärpta klimatmål. Man kan ställa sig frågan varför. Medeltemperaturen har genom människans användande av fossila bränslen redan stigit med nästan en grad. Vi lever i en tid där klimatförnekare blir presidenter och det finns miljötänkare som ifrågasätter att vi kan få ett stopp vid 1,5 grader. 

Det finns två svar på det. Det viktigaste skälet är att klimatet behöver det. Ett stopp av ökningen med 1,5 grader är det bästa resultat vi kan hoppas på. Det är med andra ord det mest önskvärda resultatet.  IPCC:s senaste rapport visar att det rent tekniskt fortfarande går. Men det är bråttom!

Ska vi nå ett stopp av temperaturhöjningen vid 1,5 grader behöver vi börja minska utsläppen av fossila bränslen mycket snart. Kan vi hejda temperaturhöjningen vid 1,5 grader är mycket vunnit. Klimatkrisen hejdas och med det räddar vi bland annat havens koraller och vi undviker att hamna i ett läge där det inte spelar någon roll vad människan gör.

Det andra skälet är Socialdemokratin här har chansen att visa att vi tar forskningens larmrapporter på allvar. Vi ska visa hur viktigt det är att få stopp på klimatkrisen. Behöver det sägas att vi inte klarar det själva? Det här en världomspännande uppgift. Men vi socialdemokrater ska våga bli ett klimatpolitiskt föredöme och ta täten i omdaningen av klimatpolitiken.
Det är dags att erkänna de politiska konsekvenserna av att planeten sätter gränser för vad våra samhällen fysiskt kan göra. Vi behöver en politik som leder till att vi mycket snart börjar fasa ut fossila bränslen. Vi har inte råd att vänta längre. 
Det klimatmål som ska behandlas på kongressen är verkligen en utmaning.  Det kräver att vi får fler partier anta vårt klimat politiska mål. Vi måste få med företag och opinion. Det gäller både i Sverige och i västvärlden, den del av världen som de facto står för de stora utsläppen av växthusgaser.
Socialdemokratin ska visa att vi är beredda att ta ansvar för vårt klimat. Att vi erkänner planetens begränsningar. Att enligt oss är det rätt att ta ansvar för dagens klimat som ett sätt att ta ansvar för morgondagens välfärd

Inga kommentarer: