söndag 25 november 2018

Partistyrelsens svar på mitt öppna brev kom den 19 e november

Hej Per-Inge,
Jag vill till börja med att tacka dig för ditt engagemang i klimatfrågan och för det ditt brev. Klimatet är, som du skriver, vår tids ödesfråga. Det är en fråga som måste hanteras här och nu. Redan i dag ser vi konsekvenserna av en grads uppvärmning: Mer extrema väder, stigande havsnivåer och minskande havsis runt Arktis. För oss i Sverige är förmodligen sommarens ihållande hetta och skogsbränder den tydligaste effekten. I nordliga länder som Sverige kommer vi att få vänja oss vid längre och varmare somrar varvat med kraftigare regnoväder.

Vi Socialdemokrater måste givetvis ta täten i klimatfrågan och det något som vi också har gjort. Under den gångna mandatperioden har vi lagt en lång rad skarpa förslag för att klara omställningen mot ett fossilfritt välfärdsland och nå de klimatmål som riksdagen beslutat om.

På partikongressen 2017 antog vi också flera ambitiösa mål för en långsiktigt hållbar nationell klimatpolitik. Bland annat att Sverige på allvar ska arbeta med att förverkliga Paris-avtalets målsättning att temperaturökningen ska hejdas väl under 2 grader med strävan att nå under 1,5 grad. Sverige ska vara en förebild för andra länder och pådrivande internationellt. Vi ska ta ansvar för våra historiska utsläpp. Klimatpolitiken ska utformas på ett sätt som inte innebär att utsläppen av växthusgaser ökar utanför Sveriges gränser.

Klimatfrågan är mänsklighetens svåraste utmaning. Vi socialdemokrater måste och ska ta oss den uppgiften. Vi har höga ambitioner och har presenterat flera förslag som utgår från de beslut som togs på kongressen 2017. Nu behöver vi en Socialdemokratiskt ledd regering som kan ta sig an den här frågan med målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Lena Baastad - Signatur High Res (002)Med vänlig hälsning
Socialdemokraterna



Lena Rådström Baastad
Partisekreterare



Inga kommentarer: