torsdag 15 november 2018

Öppet brev till S- styrelsen om ett nytt socialdemokratiskt klimatmål för kongressen 2019


Vi ska göra vår kongress 2019 till en kongress som kommer att finnas med i morgondagens historieböcker. Vi gör det genom att anta ett nytt klimatmål. Det är en tuff men nödvändig handling.  Socialdemokratin ska verka för att jordens medeltemperatur inte får öka längre än till 1, 5 grader. IPCC:s rapport slår fast att det är en temperaturhöjning vår civilisation kan hantera.  Det är en stor politisk utmaning för socialdemokratin. Det är ett mål värdigt en extra punkt på vår kongress. Vi är ett parti med en tradition av att hantera stora utmaningar.
Vi lever i en tid som kan beskrivas som antropocen. En tid där människans handlingar påverkar klimat, hav och våra jordar till den grad att vår välfärd hotas.  I synnerhet när det gäller klimatet är det bråttom! Det krävs skyndsamma politiska beslut för att rädda klimatet. Vi måste handla nu för att ge framtida generationer ett drägligt liv. IPCC:s rapport är skriven av forskningsvärlden men måste ses som ett politiskt dokument.  Socialdemokratin ska visa att vi lyssnar på forskarna och sätta upp som ett politiskt mål att jordens medeltemperatur inte får öka längre än till 1, 5 grader.
Det är dags att erkänna de politiska konsekvenserna av att planeten sätter gränser för vad våra samhällen fysiskt kan göra. Vi behöver en politik som leder till att vi mycket snart börjar fasa ut fossila bränslen. Vi har inte råd att vänta längre. 
Vi socialdemokrater ska våga bli ett klimatpolitiskt föredöme och ta täten i omdaningen av klimatpolitiken.
Det klimatmål som ska behandlas på kongressen är verkligen en utmaning.  Det kräver att vi får fler partier anta vårt klimat politiska mål. Vi måste få med företag och opinion. Det gäller både i Sverige och i västvärlden, den del av världen som de facto står för de stora utsläppen av växthusgaser.
Socialdemokratin ska visa att vi är beredda att ta ansvar för vårt klimat. Att vi erkänner planetens begränsningar. Att enligt oss är det rätt att ta ansvar för dagens klimat som ett sätt att ta ansvar för morgondagens välfärd.


Inga kommentarer: